in Nederland 
> privé lessen
   werkwijzeinfo
> nieuws
> wat is het?
> werkwijze
> wat heb je nodig? /
   (rubber)ballen

lessen
> privé
> workshops
> cursussen
> docenten
> voorwaarden

links
> Kinetic Awareness® Center
> overige
> verloop

In het begin wordt in een gesprek met de docent duidelijk waar je aan wilt werken.
Soms is dat heel specifiek, soms gaat het juist erom daar meer helderheid in te krijgen.
Dit gaat over in een momentopname (scanning)
We staan dan letterlijk even stil bij wat er speelt op dat moment:
Wat is nu belangrijk?
Wat voel je, wat voor signalen geeft je lichaam?

Er wordt gaandeweg een gebied duidelijk, waaraan je de rest van de sessie gaat werken.

Als het gaat om een gebied van je lijf, zul je voorzichtig en aftastend ervaren hoe het ermee op dit moment gesteld is, wat zijn je (bewegings)mogelijkheden en opties, hoe ver kun en wil je gaan.

Pijn wordt altijd heel serieus genomen, het is immers een van de signalen van je lijf die je wilt leren begrijpen. We gaan daarom nooit door pijn heen, maar hooguit tot aan de grens dat je niet meer weet of het nog lekker voelt. In dat geval stop je even, desnoods beweeg je naar een positie waarin je wel weer op je gemak kunt voelen zonder extra inspanning.


Vaak zal ook worden gewerkt met holle rubber ballen. Die plaats je dan onder of tegen je lichaam, waardoor je een deel van je lijf met meer gemak alle richtingen op kunt bewegen en ervaren.Tegelijkertijd krijgen de spieren van dat deel een heerlijke massage, met alle weldaad vandien als gevolg.


Aan het einde krijg je voldoende tijd om de overgang terug te maken naar je alledaagse situatie en krijg je vaak een kleine, eenvoudige opdracht voor het vervolg. Soms wordt ook afgesloten met een zachte massage van het lichaamsdeel waar je aan hebt gewerkt.> hoe lang duurt zo'n sessie?

Een doorsnee sessie duurt 1½ - 2 uur.
Deze tijd is nodig zodat je lichaam de ruimte krijgt om zich te articuleren.
Ook voor de overgang terug naar je alledaagse situatie is het beter als niet alweer de haast in je nek zit (is je nek ook niet zo blij mee...) Het is daarom ook altijd handig als je na zo'n zitting even wat tijd voor jezelf hebt.

Wil je absoluut langer of korter werken, bespreek dat dan even vooraf met de docent.


> hoe regelmatig moet je dit doen?

Vaak heb je al aan één zitting genoeg om er zelf een tijdje mee verder aan de slag te kunnen.
Er is (hopelijk!) veel nawerking na zo'n les: plotseling merk je nieuwe dingen op,  je lichaam is meestal iets alerter en wakkerder enz.

Als je voelt dat je weer toe bent aan een nieuwe sessie, kun je op tijd weer een afspraak maken.

Gaat het bijvoorbeeld om het bijkomen van een blessure, zal het verstandiger zijn om een aantal sessies af te spreken.> wat kost het?
 
De prijzen hangen af van de docent, haar/zijn ervaring en graad van bevoegdheid, de tijd die een bijeenkomst duurt, of dit thuis gebeurt of dat er een aparte plek ervoor gehuurd wordt, zijn er reiskosten voor de docent, etc.

Sommige docenten hanteren een hoog en een laag tarief. Ook kan het een verschil maken of je maar een keer wilt komen of gelijk een afspraak maakt voor meerdere keren.


In Nederland is het op dit moment nog niet mogelijk om een ziektekostenvergoeding voor een bijeenkomst te krijgen. Als je van beroeps wegen komt, kun je wel een faktuur krijgen met daarin de btw gespecificeerd en vervolgens deze kosten in je administratie verrekenen.


>> verder goed om te weten